Bloemen schilderijen in het Mauritshuis

Gepubliceerd op 20 maart 2022 om 10:49

In volle bloei

Bloemen, bloemen en nog meer bloemen!

 

10 februari 2022 t/m 6 juni 2022

Dit jaar vieren we onze 200ste verjaardag groots en trakteren we jullie op de allermooiste bloemstillevens uit de zeventiende eeuw. In deze tijd bloeide het bloemstilleven volledig op; van ‘onmogelijke’ fantasie boeketten tot rijkelijk versierde spektakelstukken. Allemaal even adembenemend, een feest van kleur, met veel kleine kriebelbeestjes én grotendeels gemaakt door vrouwelijke kunstenaars.

De tentoonstelling In volle bloei neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

 

o.a.   Jan Davidsz de Heem - Vaas met bloemen

1670 Te zien in Tentoonstelling - Grote zaal

 

Vergeleken met bloemstillevens uit de vroege 17de eeuw is dit schilderij een ware bloemenexplosie. Hier geen stijf boeket, maar een bonte overdaad aan bloemen, die over de rand van de vaas hangen. Bijzonder is de weerspiegeling in de glazen fles; daar is het atelierraam te zien met een wolkenlucht en wat voorwerpen in de vensterbank.

De Heem was de invloedrijkste bloemenschilder van zijn tijd. Hij woonde verschillende perioden in Antwerpen en maakte daar kennis met het uitbundige van het zuiden.

 

+31 (0)70 302 34 56
mail@mauritshuis.nl 

Wij zijn op maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 9.00 tot 18.00 uur en in het weekend van 10:00-18:00 uur. 

Voor vragen over je ticket of het omboeken van jouw ticket naar een andere dag verwijzen wij graag door naar onze Ticketsupportpagina.

Bezoekadres

Plein 29
2511 CS Den Haag

 

Bloemen leren schilderen, doe mee met een workshop van Eline, klik hier

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.