Tips & Tricks

06 Direct uit de hand leren schilderen

 1. Tekenen

Als je mooi wilt schilderen, en je ook wilt dat je schilderijen realistisch zijn, is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan tekenen.

Je kunt veel weten over compositie en kleurgebruik e.d., maar als je hand-oog coördinatie niet goed is, blijft het moeilijk om vormen en kleuren op de juiste plek te krijgen. Je kunt natuurlijk overtrekken of een projector gebruiken, maar toch zal het aan je werk te zien zijn dat je tekenvaardigheid mist.

 1. Tekendagboek

Wat helpt om je tekenvaardigheid te trainen is het maken van een teken-dagboekje.

Teken elke dag, of vaak, iets na van wat er in je omgeving is. Besteedt er niet al te veel tijd aan en staar je niet blind op het resultaat. Als je maar geoefend hebt. Als je het aandurft om niet met een potlood, maar met een pen, direct uit de hand te tekenen, dan is dat heel goed om je hand-oog coördinatie te trainen. Je wordt gedwongen eerst goed te kijken en na te denken voor je iets op papier zet.

Het is ook een beetje eng, want fouten kun je niet corrigeren.

Op deze manier teken ik zelf vaak. Het helpt je perfectionisme los te laten en je ziet direct waar je zwakke punten liggen en waar je dus aan kunt werken. Tegelijkertijd maak je een leuk boekje met een verzameling aan herinneringen.

Je zult zien dat als je elke dag, al is het maar 10 minuten per dag, wat krabbeltjes in zo’n tekenboekje zet, je steeds makkelijker gaat tekenen én schilderen.

          

  1. Olieverf is zo vriendelijk!

  Het fijne van olieverf is, dat je het makkelijk van je doek af kunt vegen. Dus het kan helemaal geen kwaad om er met je penseel en wat verf op los te schetsen op je canvas, wanneer je het schilderij opzet. Veeg gewoon net zolang de verkeerde lijnen weg, tot ze goed zijn. Neem even de tijd voor een opzet uit de hand, maar werk niet te precies. De verf blijft nog lang nat, dus je kan nog lang corrigeren aan hetgeen je reeds geschilderd hebt.

  1. Ontspannen

  Je zult merken, dat wanneer je je schilderij niet helemaal op het doek voortekent, met houtskool of ander medium, dat je veel relaxter werkt. Vooral als je wat expressionistischer wilt werken, is het erg fijn, als je direct met olieverf begint.

  1. Goed referentiemateriaal

  Als je direct uit de hand schildert is het wel verstandig om goed referentiemateriaal te verzamelen.

  Schilder je bijvoorbeeld bloemen? Zorg dan dat je een vaas bloemen hebt staan of verschillende foto’s hebt. 

  Als je realistisch of impressionistisch schildert, blijft van te voren nadenken over wat je gaat schilderen en wat je aan afbeeldingen nodig hebt om dat goed op het doek te krijgen, heel belangrijk.

  Oefening

  Vind je het eng om direct uit de hand te schilderen?

  Oefen het dan toch een keer. Spreek met jezelf af dat je het resultaat van het doek mag afvegen als het niet bevalt.

  Vaak merk ik dat mensen hun werk niet willen afvegen of weg gooien. Zonde van het werk als je het resultaat niet meer ziet, zeggen ze dan. Een fotootje maken voordat je het afveegt kan natuurlijk altijd.

   Maar uiteindelijk gaat het om het proces. Niet om het resultaat.

  Dit is een fijne oefening om het plezier van het proces te trainen.

  Doen

  Hopelijk ga je het doen. Een tekendagboekje bijhouden en of direct uit de hand schilderen.

  Wie weet past het bij je en beleef je er veel plezier van.

  Succes, en veel schilderplezier,

  Eline Ulaen

  27-07-2020