Tips & Tricks

02 Een achtergrond schilderen

Bij deze tips en tricks vertel ik je hoe je een eenvoudige, mooie achtergrond kunt schilderen voor bijvoorbeeld bloemen of een portret.

 

  1. Kies voor de achtergrond altijd een gebroken kleur.

Gebruik in de achtergrond geen kleuren die recht uit de tube komen, maar meng ze altijd een beetje met een andere kleur. Het beste kun je ze breken met de tegenovergestelde kleur. Je kunt er ook een beetje wit, zwart, of grijs doorheen mengen.

Kleuren die direct uit de tube komen zijn meestal fel en komen daardoor optisch naar voren.

 

  1. Koude kleuren in de achtergrond

Koude kleuren, zoals blauw en paars, zijn erg mooie kleuren voor in een achtergrond. Koude kleuren lijken optisch verder weg dan warme kleuren. Van dat effect kun je goed gebruik maken in je achtergrond. Vergeet ze niet een beetje te breken.

Wil je toch een warme kleur gebruiken? Dan is het extra belangrijk om hem met een andere kleur te mengen zodat ook deze kleur optisch meer naar de achtergrond gaat.

 

  1. Zwarten en grijzen

Zwarten en grijzen werken altijd goed in de achtergrond. Denk daarbij ook aan blauw-grijs, bruin-grijs, groen-grijs en ‘bijna’ zwart. Bruin-zwart kan je schilderij net iets warmer maken. Blauw-zwart, weer net iets kouder.

 

  1. Niet te veel details

Het is mooi wanneer een achtergrond iets gemêleerd is, maar te veel verschillende kleuren en te veel zichtbare penseelstreken of andere technieken die voor details zorgen, maken je schilderij erg onrustig. Een veelheid aan details komt optisch naar voren. Doe daar dus voorzichtig mee.

 

  1. Van donker naar licht

Om je achtergrond wat spannender te maken kun je in je achtergrond een verloop maken van donker naar licht. (of andersom) Je kunt dat verticaal, horizontaal of diagonaal doen.

Je schilderij wordt daardoor meteen veel spannender dan wanneer je de hele achtergrond in

een enkele toon schildert.

 

  1. Maak proefjes

Verder geldt ook bij het maken van achtergronden hetzelfde als bij alles wat je schildert: Oefening baart kunst.

Dus oefen gewoon eens lekker veel achtergronden. Plak wat schildervellen op een plank en probeer verschillende kleuren, verschillende verlopen en verschillende structuren. Het zal je schilderwerk daarna ten goede komen.

Ga je een écht’ schilderij maken en ben je wat onzeker over de achtergrond? Maak dan eerst een klein proefje van de kleur(en) die je wilt gebruiken.

 

Bovenstaande tips zijn een paar basis-regels waar je je aan vast kunt houden als je nog niet zo goed weet wat je met je achtergronden aan moet. Maar vergeet niet dat je werk authentiek mag zijn en je dus ook best wel van de ‘regels’ mag afwijken. Probeer alleen goed te bedenken waarom je iets doet en wat de werking ervan is ten opzichte van je compositie.

Veel schilderplezier!

Eline Ulaen -.30 maart 2020