Tips & Tricks

04 Ken de basisvormen

 

Een van de belangrijkste dingen van het schilderen (en tekenen) is het kennen van de basisvormen en de werking van licht en schaduw erop. Misschien heb je ze vroeger op school weleens geleerd. Maar vaak merk ik tijdens de lessen dat het belang van het kennen ervan al snel vergeten is.

 

Vorm en verhouding

Wen jezelf er aan om de dingen die je schildert in basisvormen op te bouwen. Als je dat al gewend bent, zie je de basisvormen wel in je hoofd en hoef je niet alles meer uit te tekenen (schilderen)

Hierdoor krijg je makkelijker controle op dat wat je wilt schilderen. Het vinden van de juiste vorm en juiste verhoudingen, is dan geen geheim meer.

 

Licht en schaduw

Vervolgens is het nu ook makkelijker om te bepalen waar het licht en waar je de schaduw op het onderwerp dat je wilt schilderen moet plaatsen.

Als je dat wat je wilt schilderen in basisvormen verdeelt, weet je altijd hoe je een geloofwaardig licht en een geloofwaardige schaduw kunt schilderen.

 

Waarom werken van foto’s niet genoeg is.

Ook als je veel werkt met foto’s als referentie-materiaal, is het belangrijk dat je de schaduwen in je schilderij zelf kan bepalen.

  1. Soms is voor je compositie een andere lichtval beter, dan op de foto.

 

  1. Soms is je foto gewoon niet zo goed en zie je niet waar het licht vandaan komt

 

  1. Soms komt het licht op de foto van meerdere kanten en wil je in je schilderij het licht van een kant laten komen (wat altijd aan te bevelen is).

 

  1. En soms wil je juist in je schilderij een beetje smokkelen met het licht omdat dat je compositie ten goede komt.

 

Kortom, schilder eens een aantal basisvormen met licht en schaduw. En schilder dan ook eens eenzelfde vorm terwijl het licht ergens anders vandaan komt.

Als je het geleerde goed toepast, krijg je meer diepte in je schilderij en wordt dat wat je schildert realistischer.

Op het internet zijn veel sheets van basisvormen te vinden. Ga er eens naar op zoek. Je ziet dan welke basisvormen je kunt toepassen en wat er gebeurt als het licht van verschillende kanten komt.

Bij deze Tips en Tricks heb ik een sheet gemaakt van de belangrijkste basisvormen, waarbij het licht schuin van rechts komt. Je kunt hem ook gespiegeld downloaden. Dan zie je het licht schuin van links.

Hiermee moet je al een heel eind uit de voeten kunnen. Hang de sheets op je schilderplek, zodat je altijd even kunt spieken als je niet meer weet hoe het ook alweer zat.

Met vriendelijke groeten,

En veel schilderplezier!

Eline Ulaen – mei 2020

 

Wil je op de hoogte gesteld worden als er weer nieuwe Tips & Tricks zijn, en het weten wanneer nieuwe workshops gepland staan? Geef je hiernaast dan op voor onze mailinglijst.