Eline Ulaen


Eline is in 1970 geboren in Utrecht. Zodra ze een potlood vast kon houden begon ze te tekenen. Haar moeder die modeontwerpster was, leerde haar al vroeg alles wat ze wist over tekenen. Vanaf haar 12 jaar tekende ze op markten portretten van mensen en dieren en verdiende daarmee een behoorlijk zakcentje. In die tijd ontdekte ze ook het wonder van olieverf.

Eline deed vanaf jonge leeftijd al teken- en ontwerp-opdrachten. "Als je later tekenaar wilt worden, dan moet je eens op bezoek gaan bij een tekenaar die al veel ervaring heeft en ook succesvol is. Daar kun je veel van leren", had een oom tegen haar gezegd. Dat ging Eline doen. Ze bezocht regelmatig succesvolle tekenaars die al langer in het vak zaten om van hen te leren. Zo leerde ze veel van Dick Bruna en andere kunstenaars. Ze liep stage bij een groot reclamebureau als tekenaar en vanaf haar 27e ging ze aan de slag als professioneel illustrator en visualiser (reclame tekenaar).

 

Eline werkte van 1998 tot 2014 als freelance visualiser en illustrator voor verschillende reclamebureaus en uitgeverijen t.b.v. Albert Heijn, Plus markten, C1000, Philips, Douwe Egberts, Mitsubishi, Ouders van Nu, Tam Tam, ING enz.

Naast het tekenen schilderde Eline. Voor achtergronden van haar illustraties gebruikte ze vaak schilderingen. Ook voor ontwerpen van dekbedden bijvoorbeeld kwam de verf uit de kast. In de loop van de jaren is Eline zich gaan specialiseren in snelle technieken met olieverf. Olieverf vindt zij het mooiste medium om mee te werken vanwege de prachtige pigmenten en de bijzondere effecten die je ermee kunt maken.

 

Ze verdiepte zich in verschillende technieken. Die van de oude meesters, impressionisten, hedendaagse Russische schilders en Amerikaanse schilders. Vooral het ‘old-school’ nat-in-nat schilderen sprak haar erg aan. Met in gedachten dat ze zich hierin wilde specialiseren zocht ze naar een leraar met een techniek en stijl die ze goed bij haar eigen manier van werken vond passen. Om de fijne kneepjes van het vak te leren nam ze les bij Gary Jenkins in Arizona.

 

Eline verkoopt eigen werk en maakt werk in opdracht. Ook werkt ze soms nog als tekenaar en ontwerper. Verder geeft ze les en workshops in snelle technieken met olieverf.

 

Specialiteit:  - grote abstracte achtergronden met bloemen

                       - portret met bloemen alla-prima 

                       - olieverf snelle technieken, nat-in-nat schilderen.