Eline Ulaen


Eline is in 1970 geboren in Utrecht. Zodra ze een potlood vast kon houden begon ze te tekenen. Haar moeder die mode had gestudeerd op de kunstacademie (Artibus), leerde haar al vroeg alles wat ze wist over tekenen. Vanaf haar 12 jaar tekende ze op markten portretten van mensen en dieren en verdiende daarmee een behoorlijk zakcentje. In die tijd ontdekte ze ook het wonder van olieverf.

Eline maakte haar school (VWO) niet af maar pakte na haar schooltijd wel allerlei baantjes aan. Ze bleef daarnaast altijd teken- en ontwerp-opdrachten doen. Ze bezocht regelmatig succesvolle tekenaars die al langer in het vak zaten om van hen te leren. Zo leerde ze veel van Dick Bruna maar ook van minder bekende tekenaars. Ze liep stage bij een groot reclamebureau als tekenaar en vanaf haar 27e ging ze aan de slag als professioneel illustrator en visualiser (reclame tekenaar).

 

Naast het tekenen schilderde Eline. Voor achtergronden van haar illustraties gebruikte ze vaak schilderingen. Ook voor ontwerpen van dekbedden bijvoorbeeld kwam de verf uit de kast. In de loop van de jaren is Eline zich gaan specialiseren in snelle technieken met olieverf. Olieverf vindt zij het mooiste medium om mee te werken vanwege de prachtige pigmenten en de bijzondere effecten die je ermee kunt maken.

 

Ze verdiepte zich in verschillende technieken. Die van de oude meesters, impressionisten, hedendaagse Russische schilders en Amerikaanse schilders. Vooral het ‘old-school’ nat-in-nat schilderen sprak haar erg aan. Met in gedachten dat ze hierin les wilde gaan geven zocht ze naar een leraar met een toegankelijke stijl voor iedereen die wil leren schilderen. Om de fijne kneepjes van het vak te leren nam ze les bij Gary Jenkins in Arizona.

 

Momenteel geeft Eline workshops en les in snelle technieken met olieverf. ‘Les geven is voor mij pure passie en elke keer een feestje. Met het verkopen van een schilderij verdien je veel meer, maar het doorgeven van mijn passie vind ik het mooiste wat er is’ zegt Eline.

 

Ze verkoopt eigen werk en maakt werk in opdracht. Ook werkt ze nog als tekenaar en ontwerper voor bedrijven als Albert Heijn.

 

Specialiteit:  - grote abstracte achtergronden met bloemen

                       - portret alla-prima 

                       - olieverf snelle technieken, nat-in-nat schilderen.